Vekkelse? Del to…

Svigerfar fortsetter å blogge, og her kommer del to om vekkelse! 


Vekkelse (II) Jesusvekkelsen i Norge

Som jeg skrev i mitt forrige innlegg, startet Jesusvekkelsen blant hjelpeløse hippier i California. Mens andre vekkelser kan knyttes til et navn, er det bare ett navn denne vekkelsen kan knyttes til. Jesus.

Da Frelsesarmeen kom til Norge så var det bare Misjonsforbundet som tok imot dem. Slik var det også da folk fra hippiene Guds barn i California kom til Oslo. Det var Betlehem i Oslo som tok imot dem. Riktignok skeiet disse ut og ble etter hvert en organisasjon som de fleste tok avstand fra, men i den første tiden gikk det noenlunde bra. Et nytt moment i det norske menighetsliv de introduserte, var frimodighet. De skapte kaos på Karl Johans gt. da de med sine gitarer sang og vitnesbyrd klatret opp på både statuer og annet. Politiet fikk et svare strev med å åpne gata for trafikk igjen.

Det varte ikke lenge før norske ungdommer gjorde seg gjeldene på banen. De som kom med var ofte kunstnere og musikere. Et stunt var at de nærmest tapetserte Oslo med plakater med bilde av Jesus på. En historie var da en politimann rev ned plakater fordi han trodde det var bilde av Che Guevara. Da han ble gjort oppmerksom på at det var et bilde av Jesus så det ut som om han hadde brent fingrene. Ungdommene fylte kirker og forsamlingshus, og det var ikke lenge en kunne gå på gata før en fikk en traktat eller innbydelse til et møte, med spørsmålet; «kjenner du Jesus»? Ungdommer formelig strømte til møtene, og i enten Dagbladet eller Aftenposten, jeg husker ikke helt, stod det med store bokstaver på første side; «Jesus er nå mer populær en Beatles»  

Vekkelsen spredde seg til de fleste byer. Skien, Hamar, Bergen og Molde, for å nevne noen. Imidlertid skjedde ikke dette uten motstand. Da vekkelsen brant i Hamar med Børud i spissen, fikk han sparken av menighetsrådet. Først hadde biskopen skrytt av arbeidet, og rett etterpå snudde han helt rundt. Hva skjedde? Rune Larsen var aktiv i Bergen. Som en liten kuriositet kan nevnes at da han hadde spilt inn et program om barnegospel ble det stoppet av daværende kringkastingssjef. Begrunnelsen var at det var forkynnende. Er det noen som fremdeles tror vi har trosfrihet i dette landet? Velsignelsen ved en vekkelse er utrolig stor, men det er også motstanden. Ofte kommer motstanden fra uventet hold.

Den delen av Jesusvekkelsen jeg kjenner best, er imidlertid fra Molde. Her fikk jeg se Jesus i aksjon på nært hold. Det får vi ta litt om neste gang.

Hilser med salme 86 v11-13.

 

Jostein

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s